מקרים של פטירה בטרם עת חובקים בתוכם אפשרות לפגיעה משמעותית בשארי בשר של הנפטר. לכן לא מעט אנשים מרגישים אחראיות לרכוש ביטוח אשר יבטיח כי בעת לכתם, יהיה מי שיספק גב כלכלי ליקיריהם אשר יאפשר להם להמשיך לחיות באותה רמת חיים אליה התרגלו טרם הפטירה ולו לפרק זמן מסויים. ביטוח למקרי מוות כלול לרוב בכיסויים כמו ביטוח חיים, אובדן כושר עבודה, תאונות אישיות וכדומה. סביר להניח שתוכלו לטוס לחופשה הבאה שלכם בראש שקט מהבחינה הזאת. אך מה יהיה גורל כל רכושכם ונכסיכם אשר עבדתם כה קשה להשיגם?
סוגי צוואות בישראל
ניתן לחלק את יחסם של בני אדם אל נושא הצוואה באופן שבו חלקם אומרים "שלא נדע" או "שומר נפשו ירחק" וחלקם נדרשים אל הנושא באופן מושכל ורציונאלי, ומשכן נערכים מבעוד מועד למצב שבו ניתן יהיה לחלק את רכושם על פי מה שיצוו בצוואתם.
מוכרים כיום חמישה סוגי צוואות, כאשר הסוג החמישי, האחרון שהוכר, הוא צוואה הדדית, אשר הוראותיה נדרשות לזוגות נשואים או לזוג שבו האישה ידועה בציבור המבקשים לערוך צוואה משותפת.
צוואה בעל פה או צוואת שכיב מרע, נאמרת כשאדם נוטה למות ומאחר שלא הספיק מכל טעם שהוא לערוך צוואה מסודרת, כתובה, מבעוד מועד, הוא מכתיב אותה כזיכרון דברים המתקיים על ערש דווי מול שני עדים, המפקידים אותם אצל רשם לענייני ירושה סמוך ככל שניתן למועד אמירתם על מנת שייחשבו כצוואה קבילה.
לעומתה, קיימת צוואה בכתב יד, אשר ניתן ללמוד ממנה על האותנטיות שלה מאחר שגם התאריך וגם החתימה מופיעות בכתב יד. מי שאינם מכירים היטב את לשון החוק ( ונודה על האמת- רובנו ככולנו נמנים עמם) עלולים להיות בבחינת חכמים שלא הועילו בתקנתם מאחר שאי שימת לב לפרטים שונים חשובים שאמורים להופיע בצוואה חסרים בה גם אם בתום לב. צוואה כזאת עלולה להיפסל ובכך לפתוח פתח למחלוקות ולריבים, לסכסוך חריף לקרע ולנתק שעלול לבוא בעקבותיו.
אחד מסוגי הצוואות הנפוץ ביותר הוא צוואה בעדים. צוואה כזאת נערכת במסמך הכולל את חתימת המצווה המוריש וחתימת שני עדים. מקובל לערוך צוואה מסוג זה במשרד של עורך דין הבקיא היטב בכל סוגי הצוואות בכלל ובסוג זה בפרט.
צוואה בפני רשות היא סוג נוסף. היא מתקיימת כאשר המצווה אומר בעל פה בפני רשם, שופט או נוטריון המוכרים בחוק כמי שאמירת דברים בפניהם הופכת אותם לצוואה קבילה וחוקית לכל דבר. שופט מאשר את הפרוטוקול שלה ואת העובדה כי הדברים נאמרו בפניו.
מי שבוחרים בכוונת מכוון, מבעוד מועד, בדעה צלולה, תוך לקיחת אחריות מלאה לחלוקה שוויונית של הרכוש (או להעדפת מי מהיורשים, אם זה רצונם) להסדיר את הנושא כחוק, ייטיבו לעשות אם יתייעצו עם עורך דין לענייני ירושה המכיר היטב את החוק ולאחר הגדרה ואפיון של הכוונות, הרצונות, מספר היורשים, מידת קרבת, סוג הרכוש שאתם מתכוונים להוריש וסוגיות נוספות העשויות להיות רלוונטיות לעניין הצוואה והירושה ימליץ לכם על סוג הצוואה המתאים לכם. עד 120!